-
DLA KOGO
- DLA NIEJ
- DLA NIEGO
- DLA PAR
- DLA DZIECKA
-
_Import HORST
- Upominki
- AGD
- Zdrowie | uroda
- Zabawki
- Art. higieniczne
- Chemia gospodarcza
- Narzędzia
- Elektronika | elektryka
- Obrazy
- Biuro | szkoła
- Sezonowe
- Pozostałe
- Indonezja
- Kosmetyki
- Odzież | obuwie
- Akcesoria do włosów | biżuteria
- Galanteria
- Sport | turystyka
- Motoryzacja
- Fajerwerki
- Dom | ogród
- Zegary | budziki
- Art. dla zwierząt
- Kultura | rozrywka
- Słodycze, miody
- Art. imprezowe
- NA OKAZJE
- ALBUMY DREWNIANE
- BLOG
- KONTAKT
-
DLA KOGO
-
Upominki
-
AGD
-
Zdrowie | uroda
-
Zabawki
-
Art. higieniczne
-
Chemia gospodarcza
-
Narzędzia
-
Elektronika | elektryka
-
Obrazy
-
Biuro | szkoła
-
Sezonowe
-
Pozostałe
-
Indonezja
-
Kosmetyki
-
Odzież | obuwie
-
Akcesoria do włosów | biżuteria
-
Galanteria
-
Sport | turystyka
-
Motoryzacja
-
Fajerwerki
-
Dom | ogród
-
Zegary | budziki
-
Art. dla zwierząt
-
Kultura | rozrywka
-
Słodycze, miody
-
Art. imprezowe
_Import HORST -
- NA OKAZJE
-
ALBUMY DREWNIANE
- BLOG
- KONTAKT
-
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-






- Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu - areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 24°Blg.
- Szklana, wygodna probówka - wykonany ze szkła cylinderek do płynu, ma płaskie dno, dzięki czemu jest wygodny w trakcie użytkowania.
- Czytelna, kolorowa skala - umieszczona na pływaku pozwala na łatwe odczytanie pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
- Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na skali.
- Urządzenie skalowane w temperaturze 20 - 21°C.
Winomierz (cukromierz) to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest ze szkła i posiada płaskie dno.
Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
- przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg - obszar żółty
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.
Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.
Wymiary produktu:
- winomierz:
wysokość 24 cm
średnica 1,75 cm
- probówka:
wysokość 24,5 cm
średnica zew. 2,2 cm
średnica wew. 2,0 cm
W skład zestawu wchodzi:
- szklana probówka
- pływak z naniesioną skalą
Zakres: od 0 do 24°Blg
Zgarnij 5% zniżki na pierwsze zamówienie!
Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj kod rabatowy na start. Bądź na bieżąco z nowościami!-
Nowości
-
Podobne produkty